Julstjärnans dag tisdag 12/12

Publicerad: 12/12, 2023

Julstjärnor!

Julstjärnan anses av vissa svår att lyckas med, men om du följer några grundläggande regler kan du njuta av den under lång tid. Vi berättar hur du kan göra detta – och vad du ska tänka på när du tar hand om din julstjärna.

Inköp Och Transport

Det börjar redan när du köper julstjärnan: titta noga på plantan – den ska ha gröna, friska blad utan synliga skador. Blommorna sitter i mitten av de färgade bladen. De är små och diskreta och bör fortfarande vara knoppade när du köper plantan. Det är först då som växten fortfarande blommar och du kan njuta av den under lång tid.

Julstjärnan härstammar från Mexiko och tycker om värme. Välj därför julstjärnor som exponeras en bit in i butiken där de är skyddade från drag och kyla. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

När du har valt en lämplig julstjärna och vill ta hem den, ska du packa den så bra som möjligt – den ska vara väl skyddad mot kyla och drag på vägen hem.

Rätt Plats Och Lagom Med Vatten

När du har kommit hem med din julstjärna är det viktigt att hitta rätt plats för den. Ibland står det att julstjärnor inte ska utsättas för direkt solljus, men det är ingen risk i Sverige då vinterljuset är mycket svagt. Ett söderfönster går bra, liksom fönster mot öster och väster. Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa. Normal rumstemperatur fungerar utmärkt. Temperaturer under 13 grader rekommenderas inte, 15-22 grader Celsius anses idealiskt. Utsätt den inte för drag eller kyla. Om du behöver vädra, flytta på stjärnan så att den inte står i drag.

Julstjärnor ska vattnas sparsamt men regelbundet med ljummet vatten. I odling vattnas de underifrån, så om du vill kan du fortsätta med det genom att hälla lite vatten i ytterkrukan eller på fatet. Alternativt vattnar du direkt på jorden. Oavsett metod ska efter ca 20 minuter allt överflödigt vatten hällas bort. Julstjärnan har då sugit upp det vatten den behöver och den tycker inte om att stå med ”blöta fötter”.

Att lyfta på krukan är ett annat bra sätt att veta om växten behöver vatten. En lätt kruka betyder att det är dags att vattna, en tung att du kan vänta med någon dag. Det är viktigt att jorden torkar ut lite innan du vattnar den igen. Det är vanligare att vi vattnar våra växter för mycket än för lite! Glömmer du att vattna julstjärnan visar den tydligt sitt missnöje genom att sloka. Ge den vatten och om inte cellerna eller rötterna har skadats kommer den att resa sig igen. Regeln är att ju mindre kruka desto oftare behöver du vattna.

För Torr? För Blöt?

Det är vanligare att vi vattnar våra växter för mycket än för lite! Glömmer du att vattna julstjärnan visar den tydligt sitt missnöje genom att sloka. Ge den vatten och om inte cellerna eller rötterna har skadats kommer den att resa sig igen. Regeln är att ju mindre kruka desto oftare behöver du vattna. Gula blad kan vara ett tecken på att den har fått för mycket vatten.

Med rätt skötsel förblir julstjärnan vacker under lång tid och kommer att pryda ditt hem som en grön växt. Under sommarhalvåret trivs den allra bäst ute i trädgården.

Se alla nyheter »